Atenție pensionari! S-a aflat când se livrează pensiile. Câți bani veți primi de acum

de: Ana Toma
04 ian. 2021
Atenție pensionari! S-a aflat când se livrează pensiile. Câți bani veți primi de acum
Photo by Huy Phan on Unsplash

Finalul anului a dat puțin peste cap planurile pensionarilor. Pensiile acestora vor ajunge câteva zile mai târziu, însă în perioada următoare lucrurile se vor redresa. Noile vești vine de la ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a anunțat că a stabilit împreună cu reprezentanţii instituţiilor implicate în plata la domiciliu a pensiilor, urgentarea procedurilor pentru a plăti la timp pensiile aferente lunii ianuarie 2021. Anunțul vine în contextul în care instituțiile au avut un program redus în perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, pensionarii urmează să își primească banii bine meritați în doar câteva zile. Totul depinde de mobilizarea autorităților competente.

Când vor ajunge pensiile

Potrivit Ministerul Muncii, pensionarii români nu trebuie să își facă griji de acum încolo. În anul 2021, pensiile vor fi achitate la domiciliu către beneficiari în intervalul 1 – 15 al fiecărei luni.

“Ministrul Raluca Turcan a stabilit cu reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, Ministerului Finanţelor şi Companiei Naţionale Poşta Română, instituţiile care colaborează pentru plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, un calendar care să asigure urgentarea procedurilor pentru a plăti pensiile la timp în luna ianuarie, chiar dacă instituţiile funcţionează cu program redus de sărbători”, se arată într-un comunicat transmis de Minister.

Având în vedere situația actuală, Raluca Turcan a adresat Ministerului Finanţelor o solicitare de a transmite în regim de urgenţă dispoziţiile bugetare privind repartizarea creditelor bugetare reprezentând drepturile de pensie aferente lunii ianuarie 2021 pe data de 4 ianuarie, din Trezoreria Municipiului Bucureşti către trezoreriile teritoriale.

Pensie

Solicitarea a fost transmisă astfel încât creditele să poată fi înregistrate în conturile caselor judeţene de pensii în aceeaşi zi.

Casa de Pensii s-a mobilizat 

Nici Casa de Pensii nu pierde timpul și s-a angajat să întocmească tot în regim de urgenţă toate ordinele de plată către Poşta Română, pentru a evita eventuale întârzieri.

Astfel, conform calendarului stabilit, Poşta Română urmează să primească în data de 4 ianuarie 2021 ordinele de plată pentru pensii, urmând a se face distribuirea la domiciliu.

În același timp, Companiei Naţionale Poşta Română i-a fost adresată solicitarea de a depune toate eforturile necesare, conform convenţiei încheiate cu Ministerul Muncii, pentru ca pensiile să fie distribuite la timp către beneficiari, se mai arată în comunicat.

Câți bani vor primi pensionari în 2021

Noul Guvern a stabilit majorarea pensiilor în 2021, cu 8 procente, spre deosebire de 40 de procente, așa cum prevede legea pensiilor.

Cu alte cuvinte, conform anunțului făcut de Ministerul de Finanțe, majorarea vine cu un plus la punctul de pensie de aproximativ 100 de lei, iar aceasta ar reprezenta cea mai mare majorare dintr-un calendar gândit de Guvern, pe 4 ani.

De asemenea, conform noului Guvern, la finalul perioadei de guvernare, pensiile românilor ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum, adică punctul de pensie ar urma să crească de la 1.442 de lei, cât este acum, la 1.559 de lei în 2021. Asta înseamnă un plus de 117 lei.