Când devine apa un pericol pentru organism. Poate duce chiar și la deces. Ce cantitate de apă trebuie să consumi, de fapt, în fiecare zi

de: Ana Toma
10 iun. 2021
Când devine apa un pericol pentru organism. Poate duce chiar și la deces. Ce cantitate de apă trebuie să consumi, de fapt, în fiecare zi
Pahar cu apă

Odată cu venirea verii, setea este și ea din ce în ce mai mare. Într-adevăr, corpul nostru are nevoie de hidratare, iar specialiștii recomandă consumul a doi litri pe zi, însă apa poate avea și efecte devastatoare atunci când este consumată în exces.

Ca orice alt aliment sau băutură, apa poate deveni un adevărat pericol. Un consum pre amare de apă poate face ravagii în organismul nostru fără ca noi să ne dăm seama care este motivul.

Cum poate deveni apa un pericol

Apa și sodiul sunt esențiale pentru organism, însă atunci când corpul nostru este suprahidratat, se poate ajunge și la deces. Cazurile de suprahidratare sunt rare, dar este bine să le luăm în calcul și să știm când să ne oprim.

Chiar dacă apa este sănătoasă, iar toată lumea recomandă consumul ei din belșug, nevoia organismui diferă de la o persoană la alta. Unele persoane au nevoie de mai multă apă, pe când altele au nevoie de o cantitate mai mică, în funcție de ce și cum pierde.

Astfel, persoanele care au o greutate corporală mai mare, vor avea nevoie, evident, de mai multă apă. Atunci când este cald afară, sau când facem exerciții fizice, din nou, se recomandă un consum de 2L de apă pe zi. Deci practic, o limită universală nu există.

Ce se întâmplă dacă consumi prea multă apă

Cele mai recente cercetări au sugerat faptul că un consum de doi litri de apă pe zi poate reduce riscul de formare a pietrelor de la rinichi. De asemenea, poate descrește și numărul de infecții renale la persoanele predispuse la asemenea probleme.

Dacă alegi să consumi mai mult apă decât necesarul zilnic, nu te aștepta la minuni în lupta contra kilogramelor în plus, decât dacă ai o dietă echilibrată.

Ține cont de faptul că rinichii tăi vor avea mai mult de lucru atunci când cantitatea de apă este mai mare, iar mersul la toaletă a fi mult mai des.

De ce 2 litri de apă pe zi

Recomandarea privind consumul a doi litri de apă pe zi este una totuși controversată. Nu se știe de unde a pornit exact și cum s-a aflat o cantitate atât de fixă pentru orice organism, însă există posibilitatea să fie vorba despre o neînțelegere a indicației emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

În 2017, aceasta sugera un consum de doi litri de apă pe zi din băuturi, dar și din apa reținută în alimente. Când vorbim despre apa reținută de alimente, aici se încadrează frucetle, supele, laptele, cafeaua și chiar și berea, ele contribuind direct la hidratarea organismului.

Cu alte cuvinte, recomandările Autorității arată faptul că hidratarea organismului poate veni și doar din alimentație, fără suplimente de apă, mai ales într-o dietă sănătoasă.