Când devine Vitamina C un pericol? Iată ce se întâmplă în organismul tău dacă o consumi prea așa

de: Ana Toma
09 feb. 2021
Când devine Vitamina C un pericol? Iată ce se întâmplă în organismul tău dacă o consumi prea așa

Vitamina C este esențială în această perioadă, însă când poate deveni aceasta un pericol? Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la canitate pe care o consumăm. Chiar dacă are extrem de multe beneficii asupra organismului, trebuie să fim atenți.

Vitamina C are un rol important în organimsul nostru. Consumată regulat, aceasta menține oasele puternice, are grijă de creierul nostru, facilitează vindecare rănilor și de asemenea, menține sistemul imunitar puternic. Puțini știu însă când poate fi considerată un adevărat pericol.

Când nu trebuie să o consumăm

Probabil știi foarte bine că Vitamina C se regăsește în foarte multe alimente precum ardei, citrice, căpșuni, sau broccoli. Câți dintre noi însă consumă aceste alimente în fiecare zi? Tocmai din acest motiv, suplimentele alimentare cu Vitamina C devin un prieten bun.

Mare atenție însă la canitate. Potrivit Healthline, în cazul adulților, cantatea zilnică de vitamina C este de 90 de miligrame pentru bărbați și 75 de miligrame pentru femei, așa că dacă luați un supliment alimentar trebiue să fiți atenți la ambalaj.

De cele mai multe ori, suplimentele pot conține prea multă vitamină care poate duce la efecte secundare extrem de neplăcute.

Ce simptome poți avea

Dacă ai consumat prea multă vitamina C decât e nevoie, organismul tău va duce o luptă și va dori să elimine acest surplus. Întreg procesul îți va afecta tractul digestiv, așa că cel mai probabil se pot resimți simptome precum diareea, greața, vărsături, crampe și chiar arsuri de stomac.

De asemenea, în unele cazuri, surplusul de vitamina C poate cauza dureri de cap și chiar și insomnii.

În cazul în care suferi de anumite boli, pericolul crește. În cazul în care nu știai, vitamina C ajută absorbţia fierului în organism așa că poate agrava boli precum hemocromatoza, adică acumularea excesivă de fier în sânge, sau talasemia, anemie de severitate variabilă care poate duce la o supraîncărcare cu fier a organelor.

Persoanele cele mai afectate 

Persoanele care suferă de afecțiuni la rinichi precum pietre sau infecții urinare trebuie să fie și mai atente. În doze foarte mari vitamina C creşte secreţia de oxalaţi, iar aceste molecule se acumulează în rinichi sub formă de pietre.

Cu alte cuvinte, pot fi favorizate și pietrele existente, dar pot apărea și pietre noi. Tot ce trebuie să facem este să fim atenți la canitatea pe care o consumăm zilnic. Acest lucru poate fi făcut citind eticheta și de asemenea, fiind mai atenți la alimentația zilnică. Nimeni nu dorește cu siguranță asemenea negative.