Ce beneficii neștiute până acum are oul de rață? Cât de des este recomandat să consumați acest aliment complet

oua 2
Ouă

Probabil ai mai auzit până acum câte ceva despre oule de rață. Ele sunt aproape duble spre deosebore de ouăle de găină și au un gust mult mai intens. Puțini știu însă cât de des poate fi consumat și ce beneficii oferă organismului.

La fel ca și în cazul ouălelor de găină, ouăle de rață sunt o sursă excelentă de proteine. Ele sunt bogate în aminoacizii esenţiali de care organimul nostru are nevoie și, în plus, gălbenuşul este bogat în grăsime şi colesterol, la fel şi în vitamine şi minerale.

Ce beneficii are oul de rață 

Datorită dimensiunilor lui mult mai mari, spre deosebire de oul de găină, oul de rață are valori nutriționale mult mai mari. Dacă oul de rață are 185 de calorii, oul de găină conţine doar 148 de calorii, scrie csid.ro.

Același lucru este valabil și la nivelul proteinelor, grăsimilor, carbohidaraților, colesterolului, și a vitaminelor. În cazul în care nu știai, oul de rață este bogat în vitamina B12, seleniu, feier, Vitamina D, colină și riboflavină.

De asemenea, în gălbenușul său prezente carotenul, luteina, zeaxantina şi cryptoxantina care sunt asociate unui risc scăzut de degenerare maculară apărută odată cu înaintarea în vârstă, cataractă, boli cardiovaculare şi anumite tipuri de cancer.

Ou de rață și ou de găină

Un alt beneficiu pe care oul de rață îl are este că poate proteja corpul de infecții. Studiile au demonstrat că albușul oului de rață are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice.

Ce reacții adverse poți avea

La fel ca și în cazul altor alimente, oul reță nu este pentru oricine. Persoanele care suferă de alergii, sau boli cardiovasculare ar trebui să evite acest aliment, în ciuda tuturor beneficiilor sale.

Proteina din ou este un alergen comun, în special în rândul copiilor. O persoană care este alergică va avea simptome precum urticaria, vărsători sau chiar diaree. De asemenea, există și cazuri severe în care alergia alimentară poate provoca anafilaxia, care afectează respiraţia şi poate fi un real pericol pentru viaţă.

Mare atenție însă, cei care sunt alergici la oul de găină nu înseamnă că sunt alergi și la el de rață. Proteinele celor două tipuri de ou nu sunt identice.

În cazul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, este foarte bine știut faptul că oule au un nivel crescut de colesterol. De asemenea, studiile au demonstrat faptul că în cazul persoanelor care suferă de bolicardiovasculare, consumul de ou poate face destul de mult rău. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Citește și:

Revista Presei