Faina pe care o foloseste celebra Jamila pentru cozonac. Asa iese cel mai bun din lume. Rețeta cu care nu da gres. Bonus: ce trucuri foloseste sa fie perfect

de: Ana Toma
24 dec. 2020
Faina pe care o foloseste celebra Jamila pentru cozonac. Asa iese cel mai bun din lume. Rețeta cu care nu da gres. Bonus: ce trucuri foloseste sa fie perfect

Jamila nu încetează să își uimească publicul cu fel de fel de rețete culinare. Această rețetă însă, pentru cozonacul moldovenesc este de-a dreptul deosebită. Bucătăreasa are un ingredient și totodată un truc secret care schimbă textura cozonacul, iar gustul este mai delicios ca niciodată.

Spre deosebire de alte rețete, rețeta Jamilei pentru cozonacul moldovenesc are la bază aluat opărit. Într-adevăr, modul de preparare este unul mai complex, dar având în vedere rezultatul, se merită întreg efortul.

Dacă rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru cozonacul de Crăciun are ca ingredient secret ciocolata belgiană, rețeta Jamilei se poate spune că este una pentru pretențioși. Jamila optează pentru o cremă mult mai fină, cu nucă măcinată, zahăr și cacao, iar textura cozonacului este și ea deosebită.

De asemenea, bucătăreasa a mărturisit că nu a încercat această rețetă întâmplător. Aceasta a povestit că foarte multă lume a fost încântată de ea și a mărturisit că prospețimea cozonacului a durat mai multe zile decât în cazul rețetei tradiționale, așa că Jamila a decis să încerce și ea.

”Am tot vrut sa incerc aceasta reteta, mai ales ca toata lumea spunea ca se pastreaza proaspat mai mult timp. Sincer, pentru mine aceasta nu a fost niciodata o problema pentru ca eu fac unul sau maxim 2 cozonaci. Nu-mi place sa fac multi cozonaci si sa-mi ramana cu saptamanile. Ador cozonacul cald pe care sa-l mananc cu lapte rece”, a mărturisit Jamila pe blogul său.

Ingredientul secret al cozonacului moldovenesc 

Ingredientele nu diferă cu mult față de rețeta clasică, însă Jamila are un mare secret. Bucătăreasa a mărturisit că secretul unui cozonac deosebit constă în făina pe care o adăugăm, motiv pentru care ea a optat pentru făina Grania, o făină care crește destul de mult spre deosebire de restul.

În același timp, Jamila a mai subliniat că făina este ingredientul de bază în cozonac. El ne poate transforma întreaga rețetă într-o surpriză plăcută sau poate ruina întreg preparatul.

Cozonac cu cremă de ciocolată, nucă și rahat

”Eu am folosit faina Grania pentru cozonac, celebra faina care creste de nu se se mai opreste. Este cea mai buna faina pentru cozonac si cea pe care mama o foloseste de ani de zile. Faina este foarte importanta pentru ca ea ne poate garanta reusita unui cozonac sau ne poate distruge reteta. Pe mine nu m-a dezamagit niciodata pana acum”, a mai spus bucătăreasa.

Pe lângă făină, lista ingredientelor continuă.

Pentru prepararea aluatului este nevoie de:

  • 250 g zahar
  • 1 kg faina Grania pentru cozonac
  • 450 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 40 g drojdie proaspata (20g drojdie uscata)
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  •  sare

Pentru prepararea cremei avem nevoie de:

  • 250 g rahat
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g nuca macinata
  • 30 g cacao
  • 4 albusuri

Cum obții un cozonac perfect

Cozonacul este un preparat destul de pretențios, așa că nu foarte multă lume se bucură de o mare reușită. Unii se ard, alșii nu se coc bine, iar alții nu se umflă poate așa cum ne dorim, însă urmărind pas cu pas sfaturile Jamilei, cu siguranță nu avem cum să dăm greș de această dată.

Pe lângă făina pe care o adăugăm în aluat, Jamila mărturisește că opărirea aluatului este mișcarea secretă care face cozonacul să rămână proaspăt mai multe zile.

”Oparirea fainii este un pas foate important pentru acest cozonac moldovenesc cu aluat oparit, insa nu e nimic greu. Pur si simplu dam in clocot o parte din lapte si-l adaugam peste putina faina. Lasam apoi amestecul sa se raceasca cat sa nu ne arda la deget”, a mai spus Jamila.

Mare atenție la această greșeală

O greșeală pe care foarte multe persoane o fac este adăugarea drojdiei atunci când amestecul este încă fierbinte. Se pare că acest lucur nu face altceva decât să anuleze acțiunea drojdiei, iar aluatul nu va mai crește deloc. În ceea ce privește restul ingredientelor, acestea trebuie menținute la temperatura camerei pentru a obține rezultatul dorit.

”Nu punem drojdia pentru amestecul fierbinte pentru ca ii anulam actiunea si aluatul nu va mai creste. In rest trebuie sa avem toate ingredientele la temperatura camerei si restul de lapte sa fie cald”, a adăugat Jamila.

Pentru cremă, Jamila a ales ingredientele care-i plac cel mai mult, însă aceasta poate fi făcută în funcție de preferințe. Persoanele care nu sunt prea încântate de rahat sau fructe confiate, pot opta pentru nuci, sau de ce nu, chiar ciocolată simplă, oricum ar arăta crema, blatul pufos va fi cel care ne va surprinde și ne va răsfăța gusturile.

De asemenea, Jamila s-a declarat extrem de încântată de această rețetă pe care o recomandă tuturor. Ea a mărturisit că nu a mai văzut un cozonac atât de pufos, iar gustul este cu adevărat deosebit.

”Sincer, acest cozonac, chiar cel mai bun cozonac cu aluat oprit pe care eu l-am incercat pana acum. E incredibil de pufos, se desface in fasii si are un gust absolut minunat. Trebuie neaparat sa incercati si voi aceasta reteta de sarbatori”, a mai spus Jamila.