O boală neurologică gravă se răspândește pe intreaga planetă. Un produs de curătat o declansează. Descoperire de ultimă oră a specialistilor

de: Ana Toma
12 apr. 2021
O boală neurologică gravă se răspândește pe intreaga planetă. Un produs de curătat o declansează. Descoperire de ultimă oră a specialistilor

Poluarea, dar și alți factori externi au dus la boli din ce în ce mai grave de-a lungul timpului. Cu toate acestea, există și factori toxici pe care chiar noi îi creem și care ne pot afecta starea de sănătate mai mult decât credem, inclusiv cea psihică. 

Parkinsonul, boala neurologică de care suferă în general persoanele în vârstă ar putea deveni o epidemie în toată regula, susțin specialiștii, după ce au descoperit un nou factor de risc.

Epidemie de Parkinson la nivel mondial?

The Guardian notează că dr. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester are toate datele care îi arată că în curând, omenirea se va contrunta cu o epidemie de Parkinson, toate astea în condițiile în care acest tip de boală neurologică a început să se răspândească din ce în ce mai repede în întreaga lume.

Un exemplu este situația din Statele Unite, unde numărul persoanelor care suferă de această boală a crescut cu un procent de 35% în doar zece ani, susține specialistul neurolog.

În general, majoritatea cazurilor de Parkinson nu au o cazie clară, însă ultimele studii au descoperit un factor declanșator comun și anume expunerea la tricloretilenă (TCE). Ce este tricloretilina? Ei bine, este vorba despre o substanță folosită în degresare industrială, curățare chimică, dar șii în produsele de uz casnic precum produsele pentru curățat covoare, sau produsele pentru lustruit încălțăminte.

Legătura dintre Parkinson și produsele industriale

Mai multe studii realizate de-a lungul anilor au concluzionat impactul TCE asupra sistemului nervos. Mai mulți muncitori care au fost expuși la această substanță la locul de muncă, s-au confruntat cu o astfel de afecțiune.

Un studiu realizat în 2008 a demonstrat astfel faptul că TCE este într-adevăr un factor de risc pentru Parkinson. Trei ani mai târziu, un alt studiu a adus dovezi mai clare, constatând ”o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Un lucru important de știut este faptul că, pe lângă legătura pe care TCE o are cu Parkinson, această substanță este și cancerigenă, studiile realizate de-a lungul anilor demostrând faptul că aceasta reprezintă un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer.

Cât de periculoasă este substanța TCE

La fel ca și în cauzul altor substanțe, semenele nu apar imediat ci după zeci de ani de la expunere, iar de cele mai multe ori, oamenii nu se așteaptă niciodată la așa ceva. Cu alte cuvinte, o persoană care a lucrat într-un mediu în care a fost expusă la TCE, poate avea Parkinson după douăzeci de ani de la finalizarea activității.

Pe de altă parte, există și persoane care pot intra în contact direct cu boala, îmbolnăvindu-se rapid. Există și persoane care pot lucra, dar și trăi în zone contaminate, dezvoltând Parkinson câțiva ani mai târziu.

Apa de la robinet nu este nici ea atât de sigură, cel puțin nu în Statele Unite, unde TCE nu este interzis, așa cum este în Europa. Astfel, în SUA, apa și solul din zonele industriale devin contaminate, iar băutul apei de la robinet poate fi considerat un pericol.

Mai mult de atât, dr. Ray Dorsey consideră că pe lângă TCE, apa de la robinet mai conține și pesticide care pot fi și ele destul de periculoase. ”Numeroase studii dovedit că apa de la robinet poate provoca boala Parkinson. Iar în acest caz, de vină nu este doar TCE, ci și pesticidele,” spune specialistul.

Filtrele de apă ajută, însă atunci când facem baie, iar apa conține TCE, este la fel de contaminată, iar inhalarea vaporilor poate fi și ea un lucru destul de periculos, mai precizează sursa citată.