Obiceiurile care îți slăbesc sistemul imunitar. Toți facem aceste greșeli fără să ne dăm seama

de: Ana Toma
13 feb. 2021
Obiceiurile care îți slăbesc sistemul imunitar. Toți facem aceste greșeli fără să ne dăm seama
Insomnie

Suntem într-o perioadă în care avem nevoie de un sistem imunitar puternic, iar obiceiurile proaste îl pot slăbi. De asemenea, și o alimentație necorespunzătoare ne poate afecta sistemul imunitar mai mult decât credem.

Pentru a avea un sistem imunitar sănătos, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Atunci când noi ne simțim bine și când avem obiceiuri bune, organismul nostru, creierul și chiar și sistemul imunitar funcționează la capacitate maximă, scrie csid.ro.

Obiceiurile periculoase pentru sistemul imunitar

Dacă vrei să ai un sistem imunitar bine pus la punct trebuie să te odihnești bine. Dacă nu te odihnești cel puțin opt ore pe zi, organismul tău nu va avea suficient timp pentru a se reface.

De asemenea, persoanele care nu dorm atât cât trebuie sunt mai predispuse în fața infecțiilor, asta pentru că sistemul imunitar nu mai poate funcționa la capacitate maximă.

În cazul în care nu știai, corpul eliberează citochine, adică proteine care sprijină imunitatea, doar în timpul somnului, așa că încearcă să pui odihna pe primul loc.

Lipsa de vitamina D

Probabil ai mai auzit până acum de vitamina D. Este acea vitamină pe care o luăm de la razele soarelui și care este esențială pentru sănătatea oaselor. Puțini știu însă că această vitamină este importantă și în producerea celulelor imunitare.

Ea se poate lua din pește, ouă, lapte, cereale și cel mai sigur, de la razele solare. Asigură-te că nu îți lipsește din rutina zilnică, în caz contrat, te vei confrunta cu un sistem imunitar slăbit.

Pe lângă alimentele care îți oferă necesarul zilnic de Vitamina D, corpul tău are nevoie și de vitaminele și mineralele care se regăsesc în fructe și legume.

În cazul în care nu știai, persoanele care nu consumă cel puțin trei fructe și legume pe zi se pot confrunta cu răceli sevedere, oboseală, dar și căderea părului. Printre cele mai importante vitamine care se regăsesc în fructe și legume se numără fibrele, zincul, betacarotenul, dar și vitaminele A, C și E.

Cel mai periculos obicei

Fumatul este un alt obicei care îți slăbește sistemul imunitar. Pe lângă acest lucru, el poate cauza și probleme pulmonare. Ce se întâmplă în organimsul tău când fumezi? Ei bine, toate substanțele toxice îți atacă plămânii, pot provoca dificultăți respiratorii și de asemenea, scad capacitatea organismului tău de a lupta cu virușii.

Mișcarea este și ea importantă atunci când vrei să ai un sistem imunitar sănătos. Studiile au demonstrat faptul că persoanele care nu văd soarele cel puțin jumătate de oră pe zi au o imunitate scăzută.

Cum se întâmplă asta? VItamina D, esențială pentru organismul nostru vine cel mai mult de la soare, iar lipsa acesteia, duce la scăderea sistemului imunitar. De asemenea, aerul curat și proaspăt este și el esențial pentru un organism sănătos. Nu uita și de mișcare.

Dacă ai astfel de obiceiuri, poate a venit momentul să îți revizuiești prioritățile. Sistemul tău imunitar este important pentru starea ta de bine.