În această perioadă vitamina C și vitamina D sunt la mare căutare. Ce se întâmplă însă dacă nu suntem adepți ai suplimentelor alimentare și avem nevoie de aceste vitamine? Ei bine, există alimente care ne pot asigura doza zilnică necesară.
În cazul în care nu știai până acum, Vitamina D este singurul nutrient care se produce atunci când stăm la soare. Astfel, mai bine de jumătate de populație are probleme în ceea ce privește asimiliarea unei doze suficiente de Vitamina D.
Petrecem foarte mult timp în interior și blocăm accesul soarelui de care avem reală nevoie.
Dacă îți dorești să elimini deficitul de vitamina D, există o serie de alimente pe care trebuie să le adaugi neapărat în meniul tău zilnic. În acest mod nu vei mai fi nevoit să apelezi la suplimente alimentare și întreg procesul va fi unul natural.
Un lucru important de știut este faptul că toate aceste alimente sunt esențiale pentru sănătatea oaselor tale, funcționarea sistemului tău imunitar, dar și controlul hipertensiunii.
Peștele este primul pe lista alimentelor bogate în Vitamina D, însă nu orice pește. Peștele gras precum somonul, sardinele, heringul sau tonul la conservă sunt cele de care ai nevoie.
Aceste tipuri sunt extrem de bogate în Vitamina D și de asemenea sunt sățioase și indicate într-o dietă echilibrată și sănătoasă. Totuși, dacă alegi pentru somon sau hering, încearcă să opteizi pentru cel sălbatic, este mult mai benefic decât cel de crescătorie.
Gălbenușul de ou este un alt aliment care îți poate oferi cantitatea de vitamina D de care ai nevoie pentru întreaga zi. În cazul în care nu știai până acum, ouăle sunt o sursă bună nu numai de vitamina D, ci și de alți nutrienți esențiali.
Cele mai multe proteine se găsesc în albuș, iar grăsimile, vitaminele și mineralele sunt concentrate în gălbenuș. De asemenea, trebuie să știi că un singur gălbenuș de ou conține 5% din doza zilnica necesară de vitamina D.
Ciupercile sunt un aliment minune. Ele sunt de altfel singurele plante bogate în vitamina D. Surprinzător este că, la fel ca și în cazul oamenilor, și ciupercile pot sintetiza vitamina când sunt expuse la lumina UV. Totuși, ciupercile produc vitamina D2, iar animalele – vitamina D3.
Mare atenție însă la ce ciuperci alegi, la fel ca și în cazul peștelui, este de preferat ca ciupercile să fie sălbatice. Acestea sunt mult mai bogate în vitamina D decât cele de crescătorie.