Mămăliga, cunoscută sub numele de polenta în Italia, este un fel de mâncare intens consumat în multe țări din Europa. În România se consumă cu preponderență în perioada sărbătorilor, alături de sarmale. Se prepară din mălai, făină de porumb, iar rețeta este una clasică și simplă. Astăzi vă propunem o reinterpretare a ei, cu care vă puteți surprinde prietenii.
Mămăliga cu legume este o rețetă, pe care oricine o poate pregăti acasă, dar trebuie să fiți foarte atenți la ordinea ingredientelor și să respectați întocmai indicațiile de mai jos. Noi am încercat-o și este delicioasă. Spor la gătit!
1 ½ linguri de ulei de măsline, de preferință extravirgin
100 g de ciuperci feliate
1 cană de ceapă tăiată mărunt
1 linguriță de sare (după gust puteți adăuga mai mult sau mai puțin)
½ linguriță de boia de ardei
½ linguriță de chimion
un sfert de linguriță de scorțișoară
un praf de piper negru
2 căței de usturoi tocați mărunt
½ lingură de oțet balsamic
1 cană de năut fiert
2 dovlecei bine mărunțiți
½ vânătă tocată
un sfert de cană de roșii deshidratate
un praf de busuioc bine mărunțit
1 ½ căni cu apă
1 cană de lapte de cocos (puteți folosi și lapte de vacă sau de soia)
½ linguriță de turmeric
1 cană de mălai
Se ia o tigaie adâncă, se așează pe aragaz la foc mediu și se adaugă uleiul de măsline. Când începe să se încingă, adăugați ciupercile, ceapa și un praf de sare. După ce se caramelizează ceapa, puneți în tigaie și mestecați bine boiaua, chimionul, scorțisoara, piperul negru și usturoiul. Timp de două minute continuați să amestecați.
Separat, peste legumele menționate la ingrediente, adăugați oțetul balsamic, dar și nautul si jumătate cană cu apă. În vasul cu legume trebuie să se regăsească roșiile deshidratate, dovleceii și vânăta. Amestecați-le bine și puneți-le în tigaie. Aveți girjă ca acum focul să mic. Acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți totul cam 20-30 minute. Adăugați sare și piper după cum vă place. La final, puneți și busuiocul proaspat deasupra.
Într-o altă cratiță se pregătește mămăliga. Folosiți o cană cu apă, poate și mai mult, vedeți cum vă iese, apoi laptele, jumătate de lingură de ulei, turmericul și un praf de sare. Când începe să fiarbă, lăsați focul mic și adăugați mălai treptat (în ploaie) malaiul amestecând tot timpul. Mămăliga poate fi gata în 15 minute sau în 30 de minute, în funcție de mălaiul folosit. Dacă este instant este gata mai repede.
Așezați mămăliga pe farfurie, iar apoi adăugați legumele. Veți obține un preparat inedit și delicios, cu care veți impresiona pe toată lumea.
Poftă bună!