Ceaiul pe care trebuie să-l beți neapărat de Crăciun! Are un efect miraculos în corp în această perioadă

24 dec. 2020
Ceaiul pe care trebuie să-l beți neapărat de Crăciun! Are un efect miraculos în corp în această perioadă
Ceaiul poate face minuni în corp

Chiar dacă pandemia a dat peste cap întreaga lumea, un lucru va rămâne totuși neschimbat: masa îmbelșugată de sărbători. Cei mai mulți români se vor înfrupta din delicioasele sarmale, salată de boeuf, cârnați, caltaboș, cozonac și alte minunății specifice fiecărei zone.

Cel care va fi pus la grea încercare în această perioadă va fi, însă sistemul nostru digestiv. Nu puțini sunt cei care acuză stări de greață, balonare, oboseală și asta din cauza bucatelor care nu au fost digerate foarte bine. Pentru a nu vă strica sărbătorile, în primul rând trebuie să fiți echilibrați când vă așezați la masă.

Dar există un ceai pe care medicii și specialiștii în nutriție îl recomandă în această perioadă: ceaiul de ghimbir. Acesta are efecte minune în corp și ajută enorm digestia, dar nu numai. Medicina ayurvedică, de exemplu susține că ceaiul de ghimbir stimulează circulaţia, accelerează digestia şi întărește imunitatea.

Ceaiul de ghimbir este bogat în vitamine, mineral și, uleiuri volatile. Acesta conține:

Vitamina C – 5 mg

Vitamina B6 – 0,2 mg

Fier – 0,6 mg

Magneziu – 43 mg

Calciu – 16 mg

Potasiu – 415 mg

Sodiu – 13 mg

Proteine – 1,8 g

Lipide – 0,8 g

Calorii – 79

Zahar – 1,7 g

Colesterol – 0 mg

Uleiuri volatile: gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene

Cum se prepară corect ceaiul de ghimbir

În primul rând rădăcina de ghimbir trebuie foarte bine spălată. Apoi se taie feli sau se dă prin răzătoare și se adaugă în apa care a început deja să fiarbă în ibricul de pe aragaz. Nu fierbeți apa odată cu ghimbirul pentru că fierberea elimină uleiurile volatile pe care le conține, deci își pierde din proprietățri.

Este foarte important cum preparați ceaiul/ Photo by Vee O on Unsplash

După ce ați adăudat ghimbirul în apa clocotită, acoperiți vasul și lăsați-l timp de 30 de minute la infuzat și apoi strecurați.

O rădăcină care are aproximativ 5 cm ajunge pentru 500 ml/1 litru de apa. Este bine să îndulciți acest ceai cu miere, nu cu zahăr, iar pentru gust, puteți adăuga și lămâie.

Ce efecte minune are ceaiul de ghimbi în corp

Numeroase studii vorbeste despre efectele excepționale pe care le are ceaiul de ghimbir în organismul nostru. Atenție, nu faceți exces. Beți doar o cană pe zi, maxim două. El este destul de concentrat, iar dacă aveți ceva probleme cu stomacul este bine să nu-l faceți foarte concentrat.

Ceaiul de ghimbir este foarte bun în tratarea răcelii și a gropei. Elimină bacteriile și virusurile, scade riscul de infecții și ajută în rezolvarea problemelor respiratorii.

Ceaiul de ghimbir este un bun aliat în lupta cu kilogramele în plus. De Crăciun este bine să beți nu doar pentru că ajută să nu luați în greutate, dar ajută și la digestie.

Ceaiul de ghimbir scade destul de mult aciditatea gastrica, stimulează enzimele din intestine care au rol in absorbtia nutrientilor și stimuleaza procesul de digestie. Este eficient și contra balonării.

Ceaiul de ghimbir reduce starea de greață. Este folositor chiar și femeilor însărcinate, dar și tuturor celor care au probleme matinale cu starea de greață.

Ceaiul de ghimbir, recomandat și pentru diabetici. Ajută și la reducerea colesterolului și a trigliceridelor

Ceaiul de ghimbir ajută  la oxigenerarea celulara, reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului, scade tensiunea arteriala, împiedica formarea cheagurilor de sange si are proprietati vasodilatatoare.

Ceaiul de ghimbir ajută și la combaterea stresului, fiind bogat în antioxidanti puternici. Combate oboseala cronică, sustine functia cognitiva, stimulează memoria și funcționează ca un tonic pentru organism.

Compresele cu ceai de ghimbir pe zone dureroase ameliorează durerea. Ghimbirul are și un efect analgezic si antiinflamator, poate reduce durerile de cap, durerile menstruale, durerile articulare si musculare. Acesta este utilizat de medici și ca adjuvant in tratamentul artritei reumatoide, al osteoartritei si al osteoporozei, imbunatatind inclusiv mobilitatea articulatiilor.

Ceaiul de ghimbir FĂRĂ ZAHĂR, deci complet neîndulcit este indicat și persoanelor care au diabte de tip 2 pentru că acesta ajută la scaderea glicemiei. Foarte multe studii au arătat de-a lungul timpului că ghimbirul este un puternic agent antidiabetic.