Obiceiurile care pot cauza afecțiuni ale tiroidei. Toți facem aceste greșeli în fiecare zi

de: Ana Toma
03 feb. 2021
Obiceiurile care pot cauza afecțiuni ale tiroidei. Toți facem aceste greșeli în fiecare zi
Insomnie

Afecțiunile de tiroidă sunt deseori influențate de obiceiuri proaste, pe care cu toții la aveam. De asemenea, alimentația joacă și ea un rol important în funcționarea acestei glande extrem de importante pentru corpul nostru.

În cazul în care nu știai până acum, tiroida este o glandă responsabilă de producerea hormonilor necesari metabolismului. Cu alte cuvinte, atunci când organismul nostru nu are hormoni suficienți, el nu va funcționa corect și de asemenea, nu va putea arde toate caloriile

Obiceiurile care pot afecta tiroida

Probabil te întrebi acum ce obiceiuri sunt periculoase pentru glanda tiroidă. Ei bine, sedentarismul este primul pe lista neagră. Persoanele care petrec mai bine de cinci ore pe zi pe scaun și nu au niciun fel de program sportiv ar putea avea astfel de probleme.

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru ca glanda tiroidă să își exercite funcțiile. De asemenea, dacă vei pune câteva kilograme în plus, acest lucru poate afecta și el tiroida. Cel mai indicat este să te bazezi pe un program de exerciții, fie el și doar de câteva minute.

Cafeaua poate fi și ea un pericol pentru tiroidă. În cazul în care nu știai, excesul de cofeină afectează această glandă esențială pentru metabolismul tău.

Alcoolul, un adevărat pericol 

Alcoolul este un alt dușman pentru tiroidă și nu numai. El poate provoca probleme atât la creier, ficat, inimă cât și rinichi. Cel mai indicat este consumul de alcool ocazional, săptămânal sau chiar și mai rar de atât. În acest fel îți poți ține sănătatea sub control.

Știm cât de periculos este fumatul, însă nu știm ce impact are asupra glandei tiroide. Această glandă este extrem de sensibilă la efectele induse de fumul de țigară. Inclusiv cei care nu fumează sunt afectați, așa că mare atenție când stai într-o cameră plină de fum.

Dulciurile și grăsimile sunt și ele un pericol. Este vorba despre sosuri, alimente prăjite, dar și paste făinoase. Specialiștii recomandă ca 50% din alimentația zilnică să fie bazată pe fructe și legume proaspete pentru a avea un organism sănătos.

Cum te afectează lipsa de somn 

Lipsa somnului afectează și ea tiroida, deoarece aceasta este unul dintre organele care are nevoie de odihnă pentru a se reface. Mare atenție însă, nu este vorba despre somnul de după amaiază și despre cel de noapte.

Pentru a evita problemele cu glanda tiroidă, specialiștii recomandă odihna între orele 22.00-06.00.